Produceras för en rättvis och laglig gemensam strävan, Israeliska Legal Forum och Centrum för Nära Östen Policy forskning.

Förord:

En företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet besökte vårt center i juli 2015 och försäkrade vår personal att de nya palestinska myndighetens skolböcker, som används av PA och UNRWA:s skolor, skulle ej innehålla uppvigling och att de nya texterna skulle också överensstämma med standarder av fredsutbildning. Vårt center hyrde därför ett team för att köpa och översätta den nya palestinska myndighetens läroböcker, för att urskilja om de nya skolböcker som publicerats av den palestinska myndigheten ej innehåller uppvigling och uppfyller normerna för fredsutbildning. Här är resultatet.

Introduktion

Mellan åren 2000-2006 PA införde en ny läroplan för att läras ut i samtliga skolor på Västbanken och Gaza, samt i skolor i östra Jerusalem. Över 250 böcker för betyg 1-12 i olika ämnen offentliggjordes i ett projekt som delfinansieras av de europeiska länderna.

Böckerna återges kontinuerligt med vissa ändringar, men grunderna om Israel och judarna har inte ändrats: Bojkott och hot mot både Israel och judarnas blotta närvaro i landet, demonisering av Israel och judarna, en icke-förespråkande av en fredlig lösning på konflikten och i stället prioriteras en våldsam kamp för befrielsen av Palestina utan att begränsa det till områdena på Västbanken och i Gaza. Jihad, martyrskap och den så kallade “rätten att återvända” är en del av den våldsamma kamp.

Följande är exempel hämtade från de senaste versionerna som finns, som är identiskt med innehållet i läroböckerna som publicerades under 2014 och 2015.

Bojkott

 1. Israels etablering i 1948 med stöd av 1947 FN: s delningsresolution anses vara “ockupation”.

“Den israeliska ockupationen. En katastrof hände det palestinska samhället 1948 som föll i händerna på den sionistiska organisationer som tvingade de flesta palestinier emigrera från sitt land och staten Israel bildades på en del av Palestinskt område… ”

text1

(Nationell utbildning, Klass 5 (2014) s. 30)

 1. Landet i sin helhet är “arabiskt och muslimskt”, som visas på kartan:

 text2

“Lektion fyra: Palestina är arabiskt och muslimskt”
“Det palestinska folket är en del av den arabisk-muslimska nationen”

[Inskriptionen bredvid landet säger:] “Palestina”

(Nationell utbildning, Klass 2, del 1 (2015) ep. 16)

 1. Palestina ersätter Israel i regionen:

  “Jag lär mig att
  Landet med Levanten [Bilad al-Sham på Arabiska] var så namngett, därför att det ligger i norra delen av det ärade Ka’bah. Landet med Levanten omfattar för närvarande följande stater:. Palestina, Jordanien, Libanon och Syrien “

 texto3

(History of the Ancient Civilisationer Klass 5 (2014) s. 27)

 1. Staten Palestina ersätter Israel i följande illustration som åtföljer en matematikuppgift:

  ” Oberoende staten Palestina proklamerades år 1988 [i Alger]. Hur många år har gått sedan utropandet av självständighet?
  Svaret: …..”

 

 texto4

(Matematik, grad 3, del 1 (2012) s. 80)

 1. Israels 6 miljoner judar räknas inte bland invånarna i landet, medan Israels arabiska medborgare räknas (och notera användningen av ordet “Interiör” som en dialog för israeliskt territorium):

 

Aktivitet 3

 

Låt oss undersöka siffrorna – invånarna i Palestina på 1.2.1999
Procentsats
1) [West] Bank                                                                              1.972.000}
2) [I] Gaza [Remsan]                                                                     1.113.000} 36%
3) Palestinierna av de “Interiör” [dvs pre-67 Israel]                            1.094.000  13%
4) Palestinierna i diasporan                                                           4.419.000  51%
Totalt                                                                                              8.598.000 100% “

texto5
(Nationell utbildning, Klass 6 (2014) s.10)

Demonisering och Avhumanisering


 1. En dikt som demonisera en israeliska/judisk person:

“Hur skulle du reagera om en främmande person attackerade din familj –
Efter att ha blivit bländade av hans vapen blottade han en vargs huggtand.

Hur skulle du reagera om han hävdade att dadelträdet och palmträdet
Och den orange fruktträdgård och dina arabiska olivträd
Och du själv och din fru Salma och dina anständigt söner
Är krig bytet och deras ägodelar … ”

(Läsning och texter, årskurs 9, del 2 (2014), sid. 51-53)

 1. Judar/israeler beskrivs som invaderar ormar:

  “Genom ditt liv! Hur kommer det sig att ormar invadera oss …”

 texto6

(Arabiska Språk:. Språkliga Studier, graderar 12 [humaniora och vetenskaper] (2015) p 63)

 1. Avlivning av judar presenteras som en förutsättning för ändens tid:

  “Bekämpa judarna och segra över dem:. Budbäraren [Muhammad] har redan tillkännagett [de goda nyheterna om] slutet av judarnas förtryck på denna heliga landet och avlägsnandet av deras korruption och deras occupation därav [berättas det] av Abu Hurayrah [en av Muhammeds följeslagare] att profeten sade: Ändens tid kommer inte att ske förrän muslimerna bekämpar judarna och muslimerna kommer att döda dem tills det sker att en Jude kommer att gömma sig bakom en sten eller ett träd och sedan kommer berget eller trädet att säga: “O muslim, o Guds tjänare, det finns en Judisk bakom mig, så kom och döda honom”, alla träd utom salt busken, för det är en av judarnas träd “

(Tro, Klass 11 [shar’i ström] (2013) s. 94)
Våldsamma Kamp, Jihad, martyrskap och rätten att återvända i stället för fred

 1. Jihad i Palestina (den första versen av en dikt):

“Lektion 11: Palestina av poeten Ali Mahmud Tala
O bror, förtryckarna överskrider alla gränser och Jihad och offer är nödvändiga … ”

(Läsning och texter, Klass 8, del 1 (2015) s. 44)

 1. “Martyr” dikt (utdrag – inklusive en vers som direkt kräver martyrskap):
  “The Martyr [Utdrag]

  Hör [vapen’] sammandrabbning är trevligt att mitt öra
  Och blodflödet gläder min själ
  Samt ett organ kastades på marken
  öknens rovdjur drabbar samman över bytet

  Genom ditt liv! Detta är döden för män
  Och den som ber om en ädel död – det är det här”!

texto7
(Vår vackra språk, Klass 7, del 1 (2014) s. 75)

 1. En annan poetisk vers skildrar martyrskap som en bröllopsfest:

“O mitt hemland, jag skulle inte gråta i denna bröllopsfest
för vår arabisk karaktär vägrar att vi gråter över martyrer ”

texto8
(Arabiska Språk:. Språkliga Studier, Klass 12 [humaniora och vetenskaper] (2015) s. 8)

 1. Den våldsamma karaktär den förmodade avkastningen miljontals så kallade flyktingar i dagens Israel:

“Vi återvänder
Återvända, återvända, vi återvänder
Gränser skall inte existerar, eller borgar och fästningar
Ropa till dem som har lämnat:
Vi återvänder
Återvänder till hemmen, till dalarna, till bergen
Under härlighetens flagga, Jihad och kamp
Med blod, offer, broderskap och lojalitet
Vi återvänder
Återvänder, O kullar; återvända, O höjder
Återvänder till barndomen; återvända till ungdomens tid.
Till Jihad i bergen, [att] skörda i landet

(Vår vackra språk, Klass 5, del 1 (2015) s. 50)

Slutsats

Ovanstående exempel talar för sig själva. De visar tydligt att PA inte utbildar palestinska barn för fred. Det är snarare precis tvärtom.

Dr. Arnon Groiss – Professionell bakgrund

Dr. Arnon Groiss är en arabiskspråkig journalist som just gått i pension från Voice of Israel Arabiska Radio efter 42 år i yrket med början av 1973. Han är också en expert på Mellanöstern frågor har Ph.D. examen från Princeton University Department of Near Eastern Studies, samt en MPA examen från Harvard University Kennedy School of Government. Dr. Groiss undervisade flera år vid Hebrew University på 1990-talet och 2000-talet. Mellan åren 2000-2010 tjänstgjorde Dr. Groiss som chefsforskare och senare som forskningsdirektör vid Institutet för övervakning av fred och kulturell tolerans i skolutbildningen (IMPACT-SE, tidigare känt som centrum för övervakning av inverkan av fred – CMIP), en opolitisk NGO har åtagit sig att studera inställningen till “andra” och till fred i den israeliska och andra USA Mellanöstern läroplaner. Under sitt arbete där har Dr. Groiss studerat hundratals läroböcker i olika skolämnen och skrivit över tio rapporter om palestinska, egyptiska, syriska, Saudi Arabian, iranska och tunisiska läroböcker. Rapporterna finns tillgängliga på institutets webbplats http://www.impact-se.org. En sammanfattning av hans tioåriga forskning i detta ämne återfinns i “De-legitimering av Israel i Palestinsk myndigheters läroböcker”, publicerad i Israel Affairs, Vol. 18 (2012), Issue 3, s. 455-484, där han jämför PA läroböcker med andra arabiska och Mellanöstern sådana, inklusive deras israeliska motsvarigheter. Dr. Groiss har presenterat sina resultat sedan 2000 för både beslutsfattare och människor i pressen vid ett flertal tillfällen på olika platser, bland annat den amerikanska kongressen, Europaparlamentet, det brittiska underhuset, det israeliska Knesset, det kanadensiska parlamentet, den franska Assemblée nationale och på andra håll. På grundval av sina erfarenheter på detta område, Dr. Groiss har utsetts till ledamot av den vetenskapliga rådgivande panelen (SAP) i den palestinsk-israeliska skolböckernas forskningsprojekt på uppdrag av rådet för religiösa institutioner i det heliga landet (CRIHL). Projektet har finansierats av det amerikanska utrikesdepartementet och avslutades i februari 2013. Dr. Groiss “utvärderingsrapport av forskningsprojektet är att finna på http://israelbehindthenews.com/library/pdfs/EVALUATIO1-1.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Previous articlePoisoned Wells Allegation of Human Rights Groups
Next articlePalestinian Authority Textook Study Project
David Bedein is an MSW community organizer and an investigative journalist.   In 1987, Bedein established the Israel Resource News Agency at Beit Agron to accompany foreign journalists in their coverage of Israel, to balance the media lobbies established by the PLO and their allies.   Mr. Bedein has reported for news outlets such as CNN Radio, Makor Rishon, Philadelphia Inquirer, Los Angeles Times, BBC and The Jerusalem Post, For four years, Mr. Bedein acted as the Middle East correspondent for The Philadelphia Bulletin, writing 1,062 articles until the newspaper ceased operation in 2010. Bedein has covered breaking Middle East negotiations in Oslo, Ottawa, Shepherdstown, The Wye Plantation, Annapolis, Geneva, Nicosia, Washington, D.C., London, Bonn, and Vienna. Bedein has overseen investigative studies of the Palestinian Authority, the Expulsion Process from Gush Katif and Samaria, The Peres Center for Peace, Peace Now, The International Center for Economic Cooperation of Yossi Beilin, the ISM, Adalah, and the New Israel Fund.   Since 2005, Bedein has also served as Director of the Center for Near East Policy Research.   A focus of the center's investigations is The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). In that context, Bedein authored Roadblock to Peace: How the UN Perpetuates the Arab-Israeli Conflict - UNRWA Policies Reconsidered, which caps Bedein's 28 years of investigations of UNRWA. The Center for Near East Policy Research has been instrumental in reaching elected officials, decision makers and journalists, commissioning studies, reports, news stories and films. In 2009, the center began decided to produce short movies, in addition to monographs, to film every aspect of UNRWA education in a clear and cogent fashion.   The center has so far produced seven short documentary pieces n UNRWA which have received international acclaim and recognition, showing how which UNRWA promotes anti-Semitism and incitement to violence in their education'   In sum, Bedein has pioneered The UNRWA Reform Initiative, a strategy which calls for donor nations to insist on reasonable reforms of UNRWA. Bedein and his team of experts provide timely briefings to members to legislative bodies world wide, bringing the results of his investigations to donor nations, while demanding reforms based on transparency, refugee resettlement and the demand that terrorists be removed from the UNRWA schools and UNRWA payroll.   Bedein's work can be found at: www.IsraelBehindTheNews.com and www.cfnepr.com. A new site,unrwa-monitor.com, will be launched very soon.