Översikt

*Den 30 juni och 1 Juli 2016, vid slutet av den muslimska religiösa månaden Ramadan, hände en serier av knivattacker och skjutnings attacker där två israeler dödades:

-skjutning från förbipasserande bil på Route 60, söder om Hebron (1 juli);

-en kniv attack i Kiryat Arba där en 13-årig flicka blev mördad i sömnen (juni 30)

– två kniv attacker i Hebron (juni 30 och 1 juli)

* Liksom vid den tidigare vågen av terroristattacker, var Hebron regionen i fokus för attacker och en bas för angripare. Fem dagar före attacken i Kiryat Arba den 30 juni, hade den palestinska terroristen  som utförde mordet skrivit ett meddelande till sin Facebook-sida att han planerade en terroristattack i vilken han skulle offra sig själv.

*Ytterligare detaljer har nyligen gjorts angående skottdramat på Sarona Market i hjärtat av Tel Aviv (8 juni 2016), där palestinska terrorister dödade fyra israeliska civila. Undersökning avslöjade att det var inspirerat av ISIS, vars ideologi påverkade en av terroristerna under hans studier i Jordanien. Terroristernas ursprungliga avsikt var att genomföra en skjutattack i ett tåg, men på grund av säkerhetsåtgärder vid stationen ändrade de sina planer och tog en taxi till Tel Aviv och Sarona marknadens kommersiella komplex.

TERRORIST ATTACKER

Skjutattack i södra Hebron:

Den 1 juli 2016 genomförde palestinier en skjutning från bil på Route 60, söder om Hebron, mot en israelisk civil familj  . Den israeliska fordon kom under massiv beskjutning. Attacken dödade far och skadade allvarligt hans hustru och en av de två barn i bilen. IDF-styrkor förföljde skyttar, som antogs  ha flytt till Hebron efter attacken. De israeliska säkerhetsstyrkorna tvingades stänga  hela Hebronregionen för att gripa terroristerna.

Tretton årig flicka mördad i Kiryat Arba

Rummet i Kiryat Arba där flickan knivhöggs till döds i sömnen (Ma'an den 30 juni, 2016)
Rummet i Kiryat Arba där flickan knivhöggs till döds i sömnen (Ma’an den 30 juni, 2016)

I de tidiga morgontimmarna den 30 juni 2016 klättrade en palestinsk terrorist över säkerhetsstängslet runt Givat Harsina  i Kiryat Arba, gick  in i ett hus och knivhögg en 13-årig flicka medan hon sov, han sårade henne dödligt. Kiryat Arbas snabba vaktstyrka  bröt sig in i huset, och terrorist högg en av gruppmedlemmar i ansiktet och sårade honom allvarligt. Terroristen sköts till döds.  Enligt palestinska medier var terroristen Muhammad Nasr

Mahmoud Tarayrah, 19, från byn Bani Na’im i Södra Hebron (Facebook-sida av Paldf den 30 juni, 2016). Han arbetade i en godisbutik i Dura. Hamas i Hebron distriktet utfärdade en dödsnotis den 1 juli 2016.

Muhammad Tarayrah var en släkting till terroristen som utförde en  moped attack vid infarten  till Kiryat Arba mars 2016 och blev skjuten. Hans Facebook-sida visar att han var tydligt påverkad av dödsfallet av Majd al-Khudour från Bani Na’im, som genomförde en fordons attack den 24 juni, 2016 vid ingången av Kiryat Arba, och hans kusin, Yusef Walid Tarayrah, som dödades den 14 mars 2016 samtidigt som en terroristattack vid infarten  till Kiryat Arba. Fem dagar före Muhammad Tarayrah utförde attacken postade han en märke till hans Facebook-sida läsning, “Döden är en rättighet, och jag kräver min rätt.”

image002
(Facebook-sida av Muhammad Tarayrah den 25 juni, 2016)

Efter attacken omringade israeliska säkerhetsstyrkor staden Bani Na’im och sökte genom  terroristens hus. De fängslade hans far och syster och tog dem för förhör. Den israeliska regeringen har beslutat att återkalla de israeliska arbetstillståndet för alla Tarayrah klanmedlemmar.

image003

Två Attacker med kniv.

*30 Juni 2016 – En palestinsk man beväpnad med en stor kniv sprang längs en huvudgata nära en öppen marknad i centrala israeliska staden Netanya och högg ner tre israeliska civila längs vägen. En av dem skadades allvarligt; de andra två fick mindre skador. En beväpnad israelisk civil sköt och dödade terrorister. Han var Wael Abu Saleh, 40, från byn Shuweika, norr om Tulkarm, och befanns olagligt  i  Israel.

* 1 juli 2016 – En palestinsk kvinna gick till en kontrollplats vid ingången av Makpelagrottan i Hebron, väckte misstankar hos den israeliska säkerhetsstyrkan stationerad på platsen. De stoppade henne och hon tog fram en kniv och försökte sticka en av de kvinnliga IDF-soldater som undersökt henne. Terroristen sköts och dödade. Hon var Sarah Hajuj Daoud Ata Tarayrah, 27, från byn Bani Na’im. Sarah Hajuj Daoud Ata Tarayrah. Hon var släkt med Muhammad Tarayrah, den palestinska terrorister som utförde stickande attack i Kiryat Arba den 30 juni. Hon var gift och gravid (Al-Quds, Facebook-sida av Quds.net,  Facebook-sida av Gaza al-A’an den 1 juli 2016).

image004
Kniven hittades i terroristens ägo (Facebook-sida av Quds.net den 1 juli 2016). Sarah Tarayrah (Facebook-sida av Gaza al-Aan den 1 juli 2016)

Månadens terroristattacker i Judeen, Samaria och Jerusalem

image005

Svaren från Israel efter den palestinska myndigheten våg av terroristattacker

*I början av veckan meddelande Israels premiärminister Benyamin Netanyahu  “… Vi använder olika metoder, aggressiva åtgärder som vi inte har använt tidigare. Detta inkluderar avspärrning av hela Hebron distriktet för 700.000 människor; återkallat arbetstillståndet  från Bani Naim, byn där sex terrorister har komma från; en massiv förstärkning av våra enheter, två brigader med betoning på att säkra vägarna; automatiskt undersökning av alla familjemedlemmar till mördare och terrorister och deras gripandet enligt deras engagemang; en särskild insats för att stärka samhället … ”

*Hittills har den palestinska myndigheten (PA) inte fördömt några terrorist attacker. PA talesman Yusef al-Mahmoud fördömde verksamheten från  israeliska säkerhetsstyrkor i Hebron distriktet och uppmanade det internationella samfundet och internationella människorättsorganisationer att ingripa snabbt för att tvinga Israel att häva nedläggning av området och avsluta sin “kollektiv bestraffning, vilket är en krigsförbrytelse” (Wafa, 2 Jul 2016). Hamas talesman Husam Badran uppmanade organisationerna att agera.

Förstörelse av terroristernas hem

Efter instruktionerna från den israeliska politiska ledningen, förstörde den israeliska säkerhetsstyrkan husen för  palestinska terrorister Issa Yassin Yusuf Assaf  och Anan Muhammad Saleh Abu Habsa i Qalandia flyktingläger. De två genomförde en knivattack vid Jaffaporten i Gamla staden i Jerusalem den 23 december, 2015, där de dödade en israel och skadade en annan. Medan husen förstördes gjorde palestinier upplopp, kastade stenar och betongblock på den israeliska säkerhetsstyrkan. Den israeliska säkerhetsstyrkan svarade med att stoppa upploppet.  Sex palestinier skadades (IDF talesman 4 juli, 2016).

image006
Palestinska terrorist Issa s hus (Facebook-sida av Palinfo den 4 juli, 2016).

Hebron guvernörens inresetillstånd till Israel har återkallats.

* Kamel Hamid, guvernör i Hebron, ringde ett kondoleans-samtal  från Bani Na’ims hus för Muhammad Tarayrah, den palestinska terrorist som knivhögg den unga flickan i sömnen i Kiryat Arba. Han besökte också huset som ägdes av den kvinnliga terroristen som försökte hugga israeliska soldater vid Makpelagrottan.  Som svar från israeliska koordinator för statlig verksamhet i de områden  återkallade de det  VIP dokument, som tillåtit honom fri entré till Israel. Hamid hävdade att han inte hade några särskilda privilegier och förnekade han hade VIP dokument (Facebook-sida av den israeliska koordinatorn för regeringen

image007

Verksamhet i de territorier och Ma’an den 3 juli, 2016)

Vänster bild: Kamel Hamid, guvernör i Hebron, betalar en kondoleans vid sörjande som inrättats i Bani Na’im av familjen Sarah Hajuj Tarayrah.

Höger bild: Kamel Hamid, betalar en kondoleans för sörjande som inrättats i Bani Na’im för familjen av en palestinska terroristen  Muhammad Tarayrah

(Facebook-sida av Kamel Hamid den 2 juli 2016)

Uppdatering om terroristattacken i Sarona marknaden.

* Ett åtal har nyligen väkts angående de två palestinska terrorister som utförde skjutattacken på Sarona marknadens kommersiella komplex i hjärtat Tel Aviv den 8 juni 2016. Fyra israeliska civila dödades och 41 skadades . I åtalet ingår ytterligare information om planeringen av attacken och terroristerna (Israel Security Agency hemsida den 4 juli, 2016):

 • Attacken var inspirerad av ISIS: En av terroristerna påverkades av ISIS ideologi under sina studier i Jordanien. Han återvände till sitt hem i byn Yatta, nära Hebron, i januari 2016 och med en vän planerade han att genomföra en terroristattack. Trots sin inspireraton av ISIS ideologi, hade ingen av dem officiellt rekryterats i organisationens led och hade inte fått stöd eller vägledning från ISIS agenter. En annan terrorist var inblandad i attacken, som hjälpte dem genom att förvärva vapen. I sista minuten hindrade de två terrorister honom från att ansluta sig till dem eftersom han var skyldig pengar, och enligt Islam får en gäldenär inte bli en Shaheed. (martyr)
 • Förberedelser för attacken: De tre terrorister började förbereda för attack i januari 2016. Deras första plan var tågpassagerare. För detta ändamål hade de samlat information om tågtidtabeller, rutter och stations entréer och utgångar. De bestämde sig för att attackera ett tåg går från Tel Aviv till Haifa. De köpta kostymer, klockor, läder portföljer, skor och glasögon, samt två improviserade kulsprute vapen som hade tillverkats i deras by. De köpte också råttgift att smeta på knivar för att göra sticksår mer dödlig.
 • Ankomst till målplatsen: Deras ankomst till kommersiella Sarona Market var en tillfällighet. De infiltrerades mot israeliskt territorium av en medbrottsling som olagligt körde palestinier genom ett hål i ett staket i södra  Hebron regionen. Därifrån gick de till ett hus i den israeliska byn Segev Shalom. Några timmar senare gick de till Beersheba och planerade att ta tåget därifrån. De ändrade sina planer i sista minuten eftersom det var en säkerhetskontroll vid ingången till stationen. De tog en taxi till Tel Aviv och gick av nära Shalom järnvägsstationen i centrum av Tel Aviv. De frågade förbipasserande var det fanns restauranger och kaféer, och blev dirigerade till Sarona marknaden där de utförde attacken bland  restaurang besökare.

Judeen Samarien och Jerusalem

Upplopp, Sammandrabbningar och Terrorism

Under denna tid har demonstrationer, protestmarscher, upplopp, och stenkastare, molotovcocktails och rörbomber fortsatt i Judéen, Samarien och Jerusalem.

De mer framträdande händelser var följande:

 • 5 juli 2016 – palestinier kastade sten på ett israeliskt fordon norr om Kiryat Arba. En kvinna sårades med ansiktsskador (Facebook-sida av Red Alert, datum, 2016).
 • 4 juli 2016 – En IDF styrka beslagtog tre improviserade vapen i Beit Fajjar i Mt. Hebron  (IDF talesman den 5 juli, 2016). Vapnen funna i Beit Fajjar (IDF talesman, juli 5, 2016).

2 Jul 2016 – palestinier kastade sten på israeliska fordon i området för Hawwara, söder om Nablus. Palestinierna kastade stenar mot israeliska fordon på Yizhar Junction och på spårväg på Shuafat linjen. Inga olycksoffer (Facebook-sida för Red Alert 2 juli, 2016).

 • 2 juli, 2016 – palestinier samlades nära Nablus Gate i Gamla Stan i Jerusalem och kastade stenar mot israeliska säkerhetsstyrkor (Facebook-sida av Red Alert 2 juli, 2016).
 • 1 juli 2016 – Dussintals palestinier samlades nära ingången till Qalandia korsning och försökte tränga sig igenom medan de kastade sten på de israeliska säkerhetsstyrkorna. En polis sårades. Taysir Mohammad Habash, 63, från Nablus dödades i upplopp. Hans begravning hölls i Nablus, som deltogs av många lokala invånare, däribland många Hamas supportrar (Wafa och Palinfo den 1 juli 2016).
 • 28 juni, 2016 – israeliska säkerhetsstyrkor fängslade tre terrorist squads från Beit Fajjar som utförde skytte attacker och kastade molotovcocktails på närliggande byn Migdal Oz (Facebook-sida av Red Alert, 28 juni, 2016).

Södra Israel

Raketbeskjutning mot Israel

På kvällen den 1 juli 2016 avfyrades en raket från Gazaremsan in mot västra Negev. Raketen slog ner  i ett barns aktivitetscenter i sydliga staden Sderot.  Salafistgruppen-jihad nätverk i Gaza som kallar sig “Ättlingar till profeten i Greater Jerusalem” gjorde ett uttalande och tar på sig ansvaret för attacken. Enligt uttalandet var attacken “Framgångsrik” och träffen var “exakt” en del av organisationens pågående jihad mot judarna. Enligt en annan förklaring, skriven på felaktig hebreiska, de “rädda

Judar “har ingen säkerhet i Palestina och i slutändan kommer Lieberman att misslyckas (Haq, 2 juli 2016).

image009

Som svar på raketbeskjutningen , attackerade israeliska flygvapnet flygplan fyra Hamas mål i

i norra och centrala Gaza. De palestinska medier rapporterade att planen attackerade en Izz al-Din Qassam brigaderna post i Beit Lahia, en metallbearbetnings butik och en annan post i södra Gazaremsan . Fyra palestinier rapporterades skadade(Twitter-konton för Filastin Online och Gaza al-A’an den 2 juli, 2016). En högt uppsatt Hamas ledare rapporterade attacker mot fyra mål i Gazaremsan, utan offer. IZZ al-Din Qassam brigaderna, Hamas militära terrorism vinge, fördömde den så kallade “Israeliska upptrappning” och varnade för repressalier.  Izz al-Din Qassam brigaderna instruerade alla organisationer att samordna sin verksamhet och inte svara oberoende (Ma’an den 2 juli, 2016).

image010

Månads  raketbeskjutning (2014 – 2016)

image011

* Uppgifterna omfattar tre raketer lanserade av ISIS Sinai provinsen från Sinaihalvön i juli av ISIS Sinai Province. Statistiken inkluderar inte granateld eller raketer som feltänt och som föll inuti Gazaremsan.

Årliga raketbeskjutning i Södra Israel

Rafah

Den 29 juni 2016 öppnade Egypten Rafah (Alresala.net den 2 juli, 2016),fjärde gången i år. Korsningen är öppen fram till måndag den 4 juli men var stängt på fredag. Hisham Adwan, chef för Gazas sidan av korsningen, sade att under de fyra dagarna passage var öppen 2.250 Gazans lämnade remsan och 1500 passerade (Dunia al-Watan den 4 juli, 2016). Ismail Haniya, biträdande chef för Hamas politiska byrå, tackade Egypten för att öppna passage, säger Hamas som uppskattat åtgärden men ville att gränspassagens skulle hållas öppet permanent (Al-KOFIA Tryckt den 4 juli, 2016).

image012

Stöd kommer från Turkiet för Gazaremsan

Den 1 juli 2016 fick fartyget Lady Leyla ett festligt avsked i södra Turkiska hamnen Mersin, och seglade till den israeliska hamnen i Ashdod. Det var det första turkiska fartyg som förde stödet till Gazaremsan, som en del av avtalet mellan Israel och Turkiet. Den 3 juli 2016 ankrade fartyget i Ashdod. Den hade en last av 11 massor av humanitärt bistånd, däribland livsmedel (mjöl, socker och ris), medicin, kläder och leksaker (Hurriyet den 1 juli 2016). Lasten togs för kontroll säkerhet och överfördes sedan till Gazaremsan via Kerem Shalom korsning. Turkiet sade också att det skulle skickas en teknisk kommitté till Gazaremsan för att bedriva inledande forskning för ett energisparprojekt (Safa den 4 juli, 2016).

Avtalet Israel undertecknas tillsammans med Turkiet diskuteras fortfarande  bland palestinierna. Några av svaren var följande:

 • Intervjuad av en iransk tidning, , en medlem av Hamas politiska byrå Mahmoud al-Zahar, sade att Hamas motsätter sig en normalisering av förbindelserna mellan Israel och Turkiet, trots sitt välkomnande av Turkiets ansträngningar för att minska belägring. Han sade att det finns en skillnad mellan att minska belägringen och lyfta fullständigt (Sabah den 29 juni, 2016). Vid ett annat tillfälle sade han att han var orolig av avtalet, eftersom det ingår att föra varor till Gazaremsan genom “ockuperade hamnen i Ashdod” och sedan genom Erez korsning. Han hävdade att Israel skulle kunna skapa en “konstgjord kris” som skulle leda till stängning av hamnen och passagen och förhindra varor från att komma in i Gaza (Al-Araby Al-Jadeed den 30 juni, 2016).

FN: s generalsekreterare besöker Gaza

Den 28 juni 2016 tillbringade FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon några timmar i Gazaremsan. Han höll en presskonferens där han varnade för att den fortsatta stängningen, som han kallade “kollektiv bestraffning” ökade sannolikheten för förnyad upptrappning. Han tackade givarländerna för deras stöd rekonstruera Gaza Remsa. När han besökte en UNRWA skola, täcktes en karta över “Palestina” från Jordan Floden till Medelhavet utan att visa Israel ,vilket leder till hård kritik i Gazaremsan .

Vänster: Kritik att täcka kartan under Ban Ki-moons besök. En fotograf från Gaza Tweetede                         “Hela världen kommer att falla i opposition för Palestina ..Varför täcka över?                                                Höger: Kartan efter (post hänsyn till Wael Abu Omar – Gaza, 28 juni, 2016).

image013

Jihadkrigaredödad i strider i Syrien

Ibn Taymiyyah Center, anslutna med salafistiska-jihadister i Gazaremsan , sade i ett uttalande att Ali Hisham al-Saidani hade dött i en strid mot ISIS i regionen Manbij, Syrien. Ali al-Saidani var son till Abu al-Walid al-Miqdasi (Hisham al-Saidani) en av de salafistiska-jihad ledare i Gazaremsan, som dödades i oktober 2012. Ali al-Saidani fotograferades den 11 september 2010 vid tidpunkten 11 år gammal, med sin far när de beredde raketer                                                                                                                           (döds notice for Ali alSaidani .Haq, den 2 juli)

Den palestinska myndigheten

image014

Den internationella kvartettens rapporten och palestinska reaktioner

Den 1 juli 2016 utfärdade International Quartet 4 “en rapport om situationen med fokus på större hot för att uppnå en fredförhandlings och rekommendationer att avancera till en tvåstatslösning “(Quartet Rapport 2016):

 • Våld och anstiftan: Enligt rapporten är det, “fortsatta våldet, senaste terrordåden mot israeler och anstiftan till våld i grunden oförenligt med en fredlig tvåstatslösning … “det har varit över 250 attacker … av palestinier mot Israeler. Minst 30 israeler har dödats i nedstickningar, skottlossning, fordonstrafik attacker och bombningar. “Men.. Bosättar våld mot palestinierna, inklusive misshandel, skadegörelse och förstörelse av egendom är fortfarande är ett allvarligt oro.”
 • Bosättningsexpansion, landbeteckningar, och förnekande av den palestinska utveckling: Enligt rapporten,är ” den fortsatta politiken för reglering av konstruktion och expansion i Västbanken och östra Jerusalem, bebyggelse på mark för exklusiv israelisk användning, och förnekande av den palestinska utvecklingen, inklusive den senaste tidens  rivningar, något som stadigt urholkar livskraft för en tvåstatslösning .”
 • Gazaremsan och palestinska myndighten: Enligt rapporten,är “den olagliga uppbyggdnaden av vapen och militant aktivitet av Hamas, den bristande palestinska myndighetens kontroll över Gaza och den förfärliga humanitära situationen, förvärrande av nedläggning av gränskorsningar, något som matar instabilitet och slutligen förhindrar ansträngningar för att uppnå en förhandlingslösning . “

*  I rapporten ges ett antal förslag för att hantera de frågor som nämns.

Bland dem är en uppmaning till Israel att “upphöra med politik byggandet av bosättningar

och expansion, samt marken för exklusiv israeliska användning, och upphöra att förneka palestinsk

utveckling. “PA” bör agera beslutsamt och vidta alla åtgärder inom sin kapacitet för att upphöra med uppvigling till våld och hets för terrorism, bland annat genom att tydligt fördömer alla terroristhandlingar . ”

Talesmän för PA och PLO fördömde skarpt rapporten eftersom det försökte hitta en balans mellan Israel och PA. Vissa av reaktionerna var följande:

PLO: s exekutivkommitté möttes under ledning av Mahmoud Abbas, och förkastade rapportens rekommendation,de  hävdade att det var en “skandalös” avvikelse från folkrätten och ett brott mot planen, det arabiska fredsinitiativet och överenskommelser som redan hade undertecknats. Men kommittén uttryckte sin vilja att fortsätta att samarbeta med kvartetten, men endast på grundval av vad som tidigare skisserats (Wafa den 4 juli, 2016).

 • PA talesman Nabil Abu Rudeina sade att rapporten inte talade om israelisk tillbakadragande till 1967 års gränser eller upphörande av byggandet av bosättningar. Han sade att rapporten var i strid med internationell rätt och eftersom det inte rörde dessa frågor, skulle det leda till spänningar och regionala destabilisering (Wafa den 2 juli, 2016).
 • Riyad al-Maliki, utrikesminister i den palestinska nationella enigheten regeringen, fördömde rapporten och hävdade att det var fördel för Israel. Han hävdade rapporten var kärnan i det amerikanska stödet till Israel. Han uppmanade kvartetten att “korrigera”, rapporten omedelbart.
 • Saeb Erekat, en medlem av PLO: s verkställande kommitté, medelade att rapporten inte uppfyllde förväntningarna hos det palestinska folket, som levde under [israelisk] ockupation. Han uppmanade det internationella samfundet att stödja det franska och Arabiska initiativ. Intervjuad av Al-Jazeera, sade han att om syftet med rapport var att det palestinska folket skulle acceptera den nuvarande situationen, var det olämplig. Han sade att PA krävde ett datum för att hålla en fredskonferens

(Al-Jazeera den 4 juli 2016)

Slaget om hjärtan och sinnen: Palestinian Medias Uppmuntran för aktuell Terrorist kampanj

Hamas Beröm för Attacken av skjutningen vid  Hassan al Banna

Efter skjutattacken i södra Mt. Hebron, där en far till tio dödades och hans fru och två av hans barn skadades, utfärdade Hamas en serie av meddelanden;  Stödjande av attacken och krav på fler. Exempel är följande:

image015 image016

Vänster: Ett meddelande från Hamas Islamiska Block fraktion vid Al-Quds-universitetet.  Arabiska texten är; “Detta är det rena vapen … vapen för motståndet. Död av en nybyggare och sårande av tre andra i en skjutattack på en bil nära Hebron Facebook-sida av den islamiska sidan vid Al-Quds ( 1 juli 2016).

Till höger: Ett meddelande för Ramadan. Det arabiska lyder: “Attacken i Hebron i vedergällning för döden av [palestinska] kvinna vid Makpelagrottan “(Facebook-sida av Palinfo den 1 juli 2016).

image017

Ett meddelande postat av Hamas i Nablus. Den arabiska texten: “Sätt[bilen] i eld, oh son av Hebron. Sätt eld på och ge smärta till din fiende “(Facebook-sida av Hamas i Nablus den 2 juli, 2016).