SOM SVAR PÅ AMERIKANSKA MYNDIGHETERS HOT MOT ISRAEL

-Om JERUSALEM vidtar åtgärder mot en ny arabisk by som byggs utan tillstånd, är det dags att undersöka grund fakta.

I tvister med Israel om mark, hävdar araber ofta det upprepade mantrat “historiska rättigheter”, att deras förfäder har bott på ett givet landområde “i århundraden”

I det sammanhanget har en ny kontrovers tillkommit om huruvida Israel civila förvaltning, som administrerar Judeen regionen på Väst banken , verkligen har rätt att riva den arabiska byn Susya.  De har i nuläget inte något tillstånd eller godkännande från Israel civila administration.

Allt eftersom debatten har blivit mer upphettad, har israeliska grupper som förespråkar arabiska territoriella rättigheter delat sin version av en historia gällande arabiska Susya, som ett skäl för att motivera de boende arabernas rätt att bosätta sig i Susya.

Företrädare för  ”Human Rights ” (”Mänskliga rättigheter”) gjorde ett uttalande om de historiska anspråk gällande araberna i Susya, den 25 juni, 2012:

http://rhr.org.il/eng/2012/06/the-origin-of-the-expulsion-a-brief-history-of-palestinian-susya-guest-article/

” Palestinska byn Susya har funnits i århundraden, långt innan upprättandet av den [judiska] avveckling av Susya 1983. Det finns skriftliga bevis för en uppgörelse i området som går tillbaka till 1830, och det är också markerat på brittiska kartor från 1917 ”

Eftersom förespråkare för ett arabiskt Susya fokuserar på “historisk rättigheter”, kan det vara lämpligt att kontrollera om det ottomanska och brittiska register intygar detta påstående.

En kontroll med forskaren och Jerusalem Post journalist Dr. Seth J. Frantzman gjordes för att ta reda på vad ottomanska och brittiska register visar om Susya.  (Medförfattare till “Bedouin Settlement i senottomansk och British Obligatorisk Palestina: Inverkan på kulturella och miljömässiga landskap  1870-1948,)

Mandate Map 1948_250000_Frantzman

Dr. Frantzman, har hela sin karriär har varit noga att inte identifiera sig med någon politisk fraktion i Israel, Han har forskarutbildning vid Hebrew University  Israel statsarkivet och i kart arkiv vid hebreiska Universitetet och nationella bibliotek samt vid arkivet flygfoto av Hebrew University Geografi avdelning på fundamentet, expansion och utveckling av arabiska byar i den 19: e och början av 20-talet. Han har noga utfört och spårat hur vissa byar expanderat och födde “dotter byar”

Titeln på Dr. Frantzman s PHD var “Den arabiska avveckling av senottomansk och obligatoriska Palestina: Village bildning och avveckling fixering, 1871-1948”

Vad kan sägas, baserat på kartorna, är att det inte finns några belägg för en permanent lösning före 1948.Det finns ingen erkänd  by , inga register över en sådan by, inga uppgifter om människor som levt permanent på platsen året runt. Dr. Frantzman konstaterar i sin forskning att ingen existens finns av någon by, dokumentation om det eller permanent bosättning  angående Susya.

Han gjorde identifiering av flera andra byar som grundades på 1940-talet, som professor David Grossman vid institutionen för geografi vid Bar Ilan-universitetet också har skrivit om.Till exempel byn Rahiya, nära Yatta, grundades i slutet av 19-talet eller början av 20-talet.

Ändå finns det inga bevis, från poster han undersökte från Osmanska riket period eller brittiska mandatperioden, angående någon existerande by eller bosättning  någonsin på Susya.

Det finns fem bifogade handlingar:

Som kan ses från Palestina Exploration Fund, som genomförde en grundlig och bred respekterad undersökning av landet 1871-77 uppvisar det inte några tecken på by eller bosättning inom Susya.

Istället noterade de bara ruinerna av gamla Susya. Deras karta och memoarer  indikerar båda bara en ruin.

Hade det funnits en by skulle det ha angetts på kartan.

Senare kartor från mandatet från 1942 och 1948, visar ingen by i området Susya, men återigen visar det byar med Samu och Yatta.

Ett flygfoto från 1945 visar inte en by eller ens ett tält på platsen.

Susya, 1945.
Susya, 1945.

Slutsatsen av Dr Frantzman studie är att det inte fanns bosättning vid Susya, ingen by och inga hus från 19-talet fram till 1948.

Trots Susya förespråkare skriver i olika publikationer och hävdar att de har levt i en “by” på platsen sedan 1830-talet, så finns det inga uppgifter eller bevis om någon sådan “by”.

Dr. Frantzman noterade att “Det är förvånande att så lite konstruerats och dokumenterats från perioden 1830-1948″.

Dr. Frantzman observerade ” Var är de gamla husen från 1830, från 1920, 1940, 1960, och 1970? Var inte bosättningar i själva verket  säsongs bosättningar av tält och icke-permanenta bostäder?” Påståendet att byborna hindras från att bygga eller att de” byggde illegalt “i område C, väcker frågan, har de inte bygga något alls innan område C skapades på 1990-talet?  Bilder som finns idag visar på konstruktioner som är sannolikt mycket mer modern.

Dessa är de frågor som bör tas upp.

Mer bevis i form av bilder från 1960-talet och därefter skulle säkert ge ljus över detta.

En reporter frågade förespråkare för arabisk Susya om de kunde ge någon dokumentation som skulle stödja påståendet : “- palestinska byn Susya har funnits i århundraden, långt innan upprättandet av den [judiska] avveckling av Susya 1983. Det finns dokumentation som styrker en uppgörelse i området som går tillbaka till 1830, och det är också märkt på brittisk obligatoriska kartor från 1917 ”

Ingen kunde ge någon sådan bevisning eller dokumentation.

Map Mandate 1942_Frantzman

Under de senaste åren har Israel civil administration förstört hundratals judiska hem eftersom de byggts utan tillstånd och erkännande av Israel civila administrationen.

Och vem kan glömma den 27 oktober 2004 beslut då Israels regering lät avveckla Gush Katif samt fyra judiska samhällen i norra Samarien, vilket resulterade i rivningen av alla 21 judiska samhällen i Gush Katif och alla fyra Norra Samariaska samhällen.

Med andra ord har prejudikatet av Susya rivningen upprättats av det stränga sätt på vilket Israel Civil Verket har tillämpat lagens bokstav vid alla samhällen i Judéen, Samarien och Gaza.

Den aktuella frågan i dag kretsar kring huruvida Israel Civil Administration har lagstadgad rätt att riva bostäder som byggdes utan berättigande och utan byggtillstånd.

Undersökningen av  Susyas  påstående  om rätt till egendom visar på ett historiskt bedrägeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Previous articleFree books by Barry Rubin on the Net
Next articleBRIEFING PAPER : Arab Susya and its specious historic connection
David Bedein
David Bedein is an MSW community organizer and an investigative journalist.   In 1987, Bedein established the Israel Resource News Agency at Beit Agron to accompany foreign journalists in their coverage of Israel, to balance the media lobbies established by the PLO and their allies.   Mr. Bedein has reported for news outlets such as CNN Radio, Makor Rishon, Philadelphia Inquirer, Los Angeles Times, BBC and The Jerusalem Post, For four years, Mr. Bedein acted as the Middle East correspondent for The Philadelphia Bulletin, writing 1,062 articles until the newspaper ceased operation in 2010. Bedein has covered breaking Middle East negotiations in Oslo, Ottawa, Shepherdstown, The Wye Plantation, Annapolis, Geneva, Nicosia, Washington, D.C., London, Bonn, and Vienna. Bedein has overseen investigative studies of the Palestinian Authority, the Expulsion Process from Gush Katif and Samaria, The Peres Center for Peace, Peace Now, The International Center for Economic Cooperation of Yossi Beilin, the ISM, Adalah, and the New Israel Fund.   Since 2005, Bedein has also served as Director of the Center for Near East Policy Research.   A focus of the center's investigations is The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). In that context, Bedein authored Roadblock to Peace: How the UN Perpetuates the Arab-Israeli Conflict - UNRWA Policies Reconsidered, which caps Bedein's 28 years of investigations of UNRWA. The Center for Near East Policy Research has been instrumental in reaching elected officials, decision makers and journalists, commissioning studies, reports, news stories and films. In 2009, the center began decided to produce short movies, in addition to monographs, to film every aspect of UNRWA education in a clear and cogent fashion.   The center has so far produced seven short documentary pieces n UNRWA which have received international acclaim and recognition, showing how which UNRWA promotes anti-Semitism and incitement to violence in their education'   In sum, Bedein has pioneered The UNRWA Reform Initiative, a strategy which calls for donor nations to insist on reasonable reforms of UNRWA. Bedein and his team of experts provide timely briefings to members to legislative bodies world wide, bringing the results of his investigations to donor nations, while demanding reforms based on transparency, refugee resettlement and the demand that terrorists be removed from the UNRWA schools and UNRWA payroll.   Bedein's work can be found at: www.IsraelBehindTheNews.com and www.cfnepr.com. A new site,unrwa-monitor.com, will be launched very soon.