Scener av unga palestinier som firar förra söndagens terrorattack i Jerusalem har lett till en uppmaning att Storbritannien skall ompröva sin finansiering av Västbanken och Gazas skolor som lär ut hat mot judar och israeler.

Efter terrorattentatet då en lastbil dödade fyra israeler och skadade 13, cirkulerade bilder på palestinska ungdomar som delade ut godis och deltog i fest rallyn. Fyrverkerier skjöts  i Jabel Mukaber, terroristernas hem i stadsdelen i östra Jerusalem.

David Bedein  hävdar att lärare vid flera FN och UK-stödda skolor i östra Jerusalem också organiserade evenemang för att fira terrorattacken. Han sade att det finns “ett stort behov av en översyn i Storbritanniens politik” gentemot skolor, som “genomför en läroplan med krigs hjärntvätt “. Storbritannien är den tredje största bidragsgivaren till UNRWA, som förvaltar flera skolor på Västbanken och Gaza.

Centrum för Främre Orienten Policy Research (CNEPR) presenterade i förra veckan vid Knesset en fördjupad rapport om extremism som lärs ut i UNWRA klassrum, med fokus på de läroböcker som används.

“Är brittiska tjänstemän så blinda att de aldrig har ögnat igenom en lärobok som utfärdats av den palestinska myndigheten och sedan används av UNRWA ?,” frågade Mr Bedein…. alla parlamentsledamöter och brittiska beslutsfattarna borde vara upprörda!”

“När vi gick till skolan i Shuafat [i Jerusalem] fanns där ett plakat som tackade den brittiska regeringen. Om den brittiska regeringen finansierar denna skola, så borde det vara rimligt att också kontrollera utbildning som sker där. ”

En talesman för avdelningen för internationell utveckling svarade: “Storbritannien tolererar inte läromedel som främjar våld eller intolerans och vi förväntar partners att ha robusta kvalitetssäkringssystem för att identifiera och ta bort olämpligt innehåll.”Vi följer regelbundet partners arbete med att se till att dessa system fungerar och kommer att vidta åtgärder om de inte är det.”

En halv miljon palestinska barn på Västbanken, Gaza och Jerusalem studerar i FN: s skolor.

Arnon Groiss, en av de forskare som analyserat de palestinska läroböcker för CNEPR, sade att de innehåller en allmän demonisering av israeler och judar, att Israel är frånvarande från kartor; att böckerna presenterar alla israeler som ockupanter; och det fanns inget erkännande att vissa platser i Israel som är helig för judar.

Dr Groiss  medgav att det också finns brister i israelisk utbildning, men sade att skillnaden är att på den palestinska sidan finns det ingenting som kan mildra de kritiska synpunkter.

Mr Bedein sa: “UNWRA är en anhängare till värderingar för FN och om den använder en lärobok som eliminerar en FN-stat, är detta olämpligt.”

Christopher Gunness, talesman för UNRWA, minimerade ner problemet, insisterade att “ett robust program för mänskliga rättigheter, tolerans och icke-våldsamma konflikter” genomförts i alla skolor.

Han medgav att UNWRA är begränsad till att använda PAs läroplan eftersom det har beslutat att undervisa i linje med riktlinjerna för sitt “värdland” och anser att “ett FN-organ inte kan agera ensidigt i denna fråga genom att ersätta  läroplanen”.Gunness hävdade att PAs böcker inte innebär några problem, med hänvisning till en USA-finansierad  studie 2013 som intygat att den är “avsaknad av uppvigling till terrorism och ingen förekomst av avhumanisering av” andra “.”

Dr Groiss hävdar att den presenterat förvrängda slutsatser eftersom den inte är fullständig utan handplockade ut valda texter.

Herr Bedein är dock inte nöjd med den brittiska avstängningen för finansieringen till UNWRA. Han sade: “Om Storbritannien eller någon annan västerländsk nation skulle skära ner finansiering, skulle länder såsom Qatar omedelbart bidra med ersättnings pengar.”

https://www.thejc.com/news/uk-news/uk-urged-to-cut-cash-for-hate-schooling-1.430538