Varje år publicerar Simon Wiesenthal Center en förteckning över de största antisemitiska och anti-israeliska incidenter. År 2016 kom svenska socialdemokraternas utrikesminister Margot Wallström på plats 8. Med tanke på de återkommande palestinska terrorattacker hon kunde ha förväntats att be om en utredning om vilka som legat bakom all den palestinsk uppvigling som lett till mord på israeliska civila. Istället ville hon ha en utredning av vad hon kallade “utomrättsliga avrättningar” av den israeliska polisen på dem lyckas eller planerat dessa mord.

Israels infrastrukturminister Yuval Steinitz, konstaterade att Wallström pekar ut Israel för utredning men undvikit att åberopa andra nationer – däribland USA, Ryssland och Frankrike – som alla också dödar terrorister. Att tillämpa en sådan dubbelmoral mot Israel är en handling av antisemitism, i enlighet med sin definition av International Förintelsens minnesdag Alliance (IHRA). Dess antagande hade krävt godkännande av 31 demokratiska länder, bland vilka var Sverige.

Minister Steinitz påpekade också att Sverige haft fler volontärer till Islamisk staten än något annat europeiskt land. Relationerna mellan Israel och Sverige försämrades kraftigt under 2015 efter Wallström citerade den palestinsk-israeliska konflikten som en viktig orsak till växande islamistisk radikalism. Ett år tidigare, strax efter att ha blivit Sveriges utrikesminister, erkände Wallström “Palestina” som en stat. Hon gjorde detta trots att det största palestinska partiet överlägset, Hamas, främjar folkmord av judar i sin stadga.

En talesman för den svenska utrikesministern reagerade med att säga att ” denna lista gör ett ytligt och nonchalant anklagande av antisemitism hos politiska ledare riskerar att undergräva den viktiga kampen mot antisemitism. Sveriges regering är aktiv i kampen mot antisemitism och är för en hållbar fred och en tvåstatslösning. ”

Vi anser att denna reaktion är en invit som adderar ytterligare den långa historiken över anti-Israeliskt hat och antisemitism från ledande svenska socialdemokrater. Det är dock viktigt att notera ett historiskt och positivt svenskt agerande. År 2000, kallade socialdemokratiska statsminister Göran Persson till en stor internationell konferens om Förintelsen utbildning. Utifrån detta forum kom International Förintelsens minnesdag Alliance fram (IHRA.)

Ändå, både före och efter Persson, har svenska socialdemokrater varit stora anstiftare mot judar och Israel. Sveriges mest kända premiärminister efter krigstidens, socialdemokraten Olof Palme, anklagade Israel för nazistiska metoder.

Det första man ser i receptionen i Ibdaa center i flyktinglägret Daheishas är Olof Palme.

År 1984 besökte svenska socialdemokratiska vice utrikesminister Pierre Schori Israel. Han berömde Arafat och hans “flexibla politik.” I en artikel, hävdade han att ” PLOs terroristhandlingar var” intetsägande”, medan Israels vedergällnings handlingar var” avskyvärda terroristhandlingar. “Dessa anmärkningar är till viss del förelöpare till minister Wallströms senare uttalanden.

Tidigare Israels ambassadör i Sverige Zvi Mazel har sagt att den sena socialdemokratiska utrikesminister Anna Lindh, “gjorde ofta våldsamma attacker mot Israel. Hennes hat mot Israel kan bara beskrivas som nästan patologiskt. Under hennes ledning, publicerade Sverige det största antalet ensidiga fördömanden av Israel i något EU-land. ”

Det fanns stora anti-israeliska demonstrationer i Sverige under Israels Operation Gjutet Bly 2009. Framstående medlemmar av socialdemokraterna – vid tidpunkten i opposition – deltog i hat demonstrationer mot Israel. Mona Sahlin, då partiets ledare, deltog i ett möte i Stockholm där Hizbollahs och Hamas flaggor vajade och en israelisk flagga brändes. Jan Eliasson, fd utrikesministern, och Wanja Lundby Wedin, ordförande för svenska LO, deltog också i denna manifestation .

I Norrköping  talade en annan ledande socialdemokrat, Lars Stjernkvist, vid en demonstration med en Hizbollah flagga och ett hakkors i bakgrunden. En bloggare fångade detta med sin kamera. När det blev nyhet, kritiserade lokala socialdemokratiska tidningen Folkbladet bloggaren för att göra en ”storry” av det.

Sveriges tredje största stad, Malmö, nämns ofta som huvudstad i europeisk antisemitism. Där talade en annan socialdemokrat parlamentariker, Luciano Astudillo medan en annan bredvid honom höll upp en bild av Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Hannah Rosenthal, den dåvarande amerikanska regeringens särskilda sändebud för bekämpning av antisemitism, besökte staden under 2012,efter flera antisemitiska uttalanden från då socialdemokratisk borgmästare Ilmar Reepalu.

Rosenthal påpekade också att i enlighet med detta hade borgmästaren i Malmö blivit en “tydligt exempel” av “ny antisemitism”, som fungerar som en täckmantel för Judisk-hat. Ett rekordstort antal anmälningar om hatbrott i staden från 2010 till 2011 ledde inte till några fällande domar. venska myndigheter gör nästan ingenting.

Mot bakgrund av ovanstående är det inte förvånande att en 2013 studie från Europeiska byrån för grundläggande rättigheter fann att 51% av svenska judar anser att fientlighet mot judar på gator och offentliga platser är ett “ganska stort” eller “mycket stort problem . “År 2004, skrev fyra före detta ordförande i svenska judiska samfundet i israeliska dagstidningen Haaretz:” under de senaste decennierna har Sverige blivit ett centrum för rasistiska och antisemitiska vit makt-musik, och flera antisemitiska grupper har etablerat svenska webbplatser som sprider antisemitisk propaganda. ”

Vår förhoppning är att denna korta exposé kommer att bli ett uppvaknade för en ärlig bedömning om de inbäddade anti-israeliska fördomar som fortsätter att manifesteras på de högsta nivåerna i det svenska samhället.

http://www.huffingtonpost.com/entry/587b9613e4b094e1aa9dc72c?timestamp=1484548211348