Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.

Efter vapenvilan i augusti 2014 insisterade Israel på en stark övervakning av konstruktionsmaterial som importeras till Gaza för att säkerställa att det inte skulle användas för terrorändamål.

En talesperson för COGAT (samordnaren för myndigheternas verksamhet i territorierna) tog upp komplexiteten i frågan, och säger att ”Fram tills nu, har över 100,000 bostäder reparerats, tusentals har byggts och hundratals internationella projekt har startats till förmån för befolkningen i Gaza. ”Hon noterade också att IDF skyddar Israel i denna situation, genom att säkerställa att leveranser bistår rehabilitering av Gaza och är tillåtna endast efter omfattande säkerhetsövervakning utförd av FN och Israel. I detta sammanhang har Israel i tillsammans med USA, tillåtit UNRWA (FN: s hjälporganisation för palestinaflyktingar i Mellanöstern) att styra leveranser som går in i Gaza. UNRWA kontrollerar nu effektivt cementimporten in i Gaza, som anländer i UNRWA-märkta lastbilar.

UNSCO:s  (FN: s särskilda samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern) pressinformationstjänsteman, Murad Bakri, bekräftade att cementen verkligen levereras via UNRWA till Gaza.

UNRWA har en viktig roll att spela i Gaza: 80% av de 1,7 miljoner invånarna i Gaza lever faktiskt i UNRWA:s flyktingläger, som definieras som “tillfälliga” boendeformer för ättlingar till arabiska flyktingar från 1948. De förblir i UNRWA:s anläggningar enligt vad de tror är FN: s löfte om ”rätten att återvända” till arabiska byar som fanns före kriget.

Trots humanitära avsikter, kontrolleras UNRWA i Gaza fortfarande av Hamas.
Cement till UNRWA betyder att det hamnar hos Hamas.

UNRWA skolor fungerar ofta som militära träningsläger som förbereder 50,000 palestinska arabiska barn för att genomföra militära aktiviteter med Hamas militära gren, koordinerade med UNRWA: s skolor. UNRWA har antagit den nya läroplanen från Palestinska Myndigheten (PA) som indoktrinerar den nya generationen att leva och dö för ”rätten att återvända” – med vapenmakt – till byar och städer förlorade till Israel 1948, legitimerande våld i denna strävan.

I mars publicerade Center for Near East Policy Research sin 7: e korta dokumentärfilm som skildrar uppvigling och militärutbildning som sker i samarbete med UNRWA: s skolor. Hamas inflytande i UNRWA: s skolor i Gaza har gjort det möjligt för Hamas att utbilda unga barn från 11 års ålder inom tekniken att hantera alla former av tunga vapen ([1]).

Center for Near East Policy Research har länge dokumenterat förekomsten av Al-Kutla al-Islamiya – en officiell gren av Hamas – som öppet verkar i UNRWA: s skolor i Gaza ([2]).

Administratörernas Union i UNRWA föll i Hamas händer i det fackliga valet 1999.

I varje fackligt val i UNRWA sedan dess har Hamas stärkt sitt fäste i facket, vilket skapar en situation där Hamas kontrollerar alla medel och förnödenheter som skickas till UNRWA i Gaza ([3]).

I februari medgav UNRWA att de behållit en viktig facklig ledare från Hamas i sin personal, Dr. Suhail al-Hindi. Han har varit ordförande i föreningen för palestinska arbetare i UNRWA sedan 2012. Han arbetar som rektor för en UNRWA-grundskola. COGAT bekräftar att “Suheil Ahmad Hassan al-Hindi har framträtt som en av de som utvalts för medlemskap i Hamas politbytå [vilka regerar i Gaza]”.
I mars erkände UNRWA att Mohamed al-Jamassi chefen för Engineering Department (tekniska fakulteten) vid UNRWA också valdes in i Hamas politbyrå.

MK Dr. Anat Berko från politiska partiet Likud, en akademisk expert på terroristbekämpning, varnade för att ”Det står klart för alla att en del av cementen används inom tunnelindustrin och restaureringen av Hamas, snarare än rehabilitering av Gaza. UNRWA är ett organ som bildats av FN fast det kontrolleras av Hamas, vars anläggningar användes för att skjuta raketer mot israeler under ’Operation Protective Edge’. Israel försöker separera befolkningens i Gaza från Hamas genom att ge humanitärt bistånd till sina medborgare, vilket tyvärr också tjänar Hamas.”

MK Haim Jelin från politiska partiet “Yesh Atid”, före detta regional borgmästare i de judiska jordbrukssamhällena i närheten av Gaza, bekräftade att UNRWA, som kontrolleras av Hamas, faktiskt övervakar flödet av cement till Gaza.

​Med Jelin’s egna ord, ”Under Israelisk kontroll, överförs cement till Gazaremsan för UNRWA-projekt och för att reparera skadade bostäder.” Jelin tillade att ”På grund av bristen på cement i Gazaremsan , säljs cementen till höga priser till rika människor, och en del av det skickas till Hamas, som använder den bland annat för att bygga tunnlar.”

Den amerikanska regeringen är fortfarande den största bidragsgivaren till UNRWA,. De bidrar med 400 miljoner dollar av UNWRA’s budget på 1,2 miljarder dollar. Amerikansk lag förbjuder anslag till någon myndighet som anställer medlemmar ur Hamas, eller betecknas av USA som en utländsk terroristorganisation (FTO).

GAO, (General Accounting Office) i USA: s regering, gör nu en egen oberoende utredning av terrorkopplingarna mellan UNRWA och Hamas.

Frågan kvarstår : Är samarbetet mellan UNRWA och Hamas i Gaza på GAO’s agenda?

I en tid när Trump-administrationen överväger omfattande nedskärningar till olika FN-organ, kan tidpunkten för GAO’s utredning inte vara bättre.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=GIEHoBxn8tU

[2] https://www.algemeiner.com/2016/08/17/is-the-us-complicit-in-unrwa-hamas-cooperation/

[3] http://israelbehindthenews.com/israeli-intelligence-had-warned-cement-to-gaza-can-be-lethal/10410/

** David Bedein, chef för Israel Resource News Agency vid Center for Near East Policy Research, baserat i Philadelphia och Jerusalem, har just publicerat en bok, THE GENESIS OF THE PALESTINAN AUTHORIT,

UPPKOMSTEN AV PALESTINSKA MYNDIGHETEN (Behr Publishing House, Rabbi Bernhard Rosenberg, redaktör .), Bedein författade också boken UNRWA: AN OBSTACLE TO PEACE (ett hinder för fred), som publicerades 2014. Amram Sherby arbetar som oberoende journalist i Jerusalem.