Palestinska demonstranter viftar sin nationella flagga framför ett tillverkat jätte flyktingkort under protester mot det amerikanska beslutet att minska FNs-bidrag till palestinierna i Västbankens stad Betlehem den 26 september 2018.

Kanske är det inte bekant för många israeler det chockerande faktum att bara 12 minuter med spårvagnen från centrala Jerusalem finns ett bostadsområde inom stadens jurisdiktion där arabiska barn lär sig att de en dag kommer att utplåna Israel och ersätta den med en palestinsk stat. Den här hatutbildningen syns tydligt i en ny video som släpptes denna månaden av ”Center for Near East Policy Research” med titeln “UNRWA i Jerusalem: Ett flykting-organ i kaos”, inklusive störande bilder från Jerusalems flyktingeläger Shuafat , vilket fungerar som ett palestinsk flyktingläger under UNRWA:, FN: s hjälporganisation för palestinska flyktingar.

David Bedein, chef för ”Center for Near East Policy Research”, berättar att resultatet av den läroplan som används i Shuafats UNRWA-skolor blir att “varje barn indoktrineras med att de ska döda judarna”. Det som är unikt, säger Bedein, är det faktum att “det här händer mitt i Israel.” Han säger att “det har alltid funnits en ursäkt” för att anfalla Israel från UNRWA-läger utanför Israel eller i Gaza, men det här är mitt i Israel.” Han tillägger att UNRWA-tjänstemän som är ledare i Shuafat är i själva verket representanter för PLO, och att Hamas, islamisk jihad och andra terrorgrupper också är aktiva där.

Den nya videon avslöjar den mänskliga tragedin om livet i Shuafat och de skadliga effekterna på dess 30 000 arabiska invånare, orsakad av den terror och uppvigling, brottslighet, droger och fattigdom som ingår i vardagslivet i lägret.

Medan invånarna i Shuafat kan välja israeliskt medborgarskap – med fri sjukförsäkring och utbildning för att förbättra sina levnadsvillkor – säger Bedein att “UNRWA medvetet håller dem i fångenskap medan man skyller på Israel och uppmanar dem att leva för ”återkomsten tillbaka till sina hem i Ashkelon” där allt kommer att bli bra. ”

Bedein hänvisar till ett av UNRWAs mål: att hjärntvätta flyktingarna och deras efterkommande med en önskan att återvända till de arabiska byarna som fanns före 1948 under den så kallade “rätten att återvända”. Den “rätten” är i själva verket baserad på FN: s generalförsamlings resolution 194 -en icke bindande rekommendation som antogs i december 1948 och angav att arabiska flyktingar bör tillåtas återvända till Israel under förutsättning att de är villiga att acceptera Israels rätt att existera och leva fredligt med Judisk stat.

I flera år avvisades den resolutionen av araberna, eftersom de inte var villiga att erkänna Israels existens. Idag erkänner israeliska politiker på alla sidor av det politiska spektret att “rätten till återvändo” i verkligheten är ett mantra som kommer att medverka till Israels utplåning genom arabisk massinvandring av flyktingarna och deras efterkommande. Detta skulle förstöra hela den demografiska karaktären hos den judiska staten.

Som svar på Shuafat-videon, säger Asaf Romirowsky, en ledande icke-bosatt kollega vid BESA-centret (Begin-Sadat Center for Strategic Studies), en kollega vid Middle East Forum och verkställande direktör för forskare för fred i Mellanöstern – att “Shuafat exemplifierar en Stasis som UNRWA har tillverkat. Vad UNRWA istället borde göra är att sätta politiskt tryck på länder att integrera palestinier som bott i dessa i årtionden. Detta skulle vara en bättre strategi än att fortsätta att finansiera en dröm som endast är avsedd för att behålla flyktingarna som fångar. Och ändå gör UNRWA motsatsen. UNRWA förevigar det palestinska flyktingproblemet för att UNRWA ska kunna fortsätta existera. ”

UNRWAs “ständigt växande roll för den palestinska ekonomin kan mätas genom antalet lokala medarbetare. Under mitten av 1970-talet hade UNRWA 15 000 anställda. Den har nu mer än 30 000 anställda, den största av alla FN-organisationer, och de allra flesta är palestinier. ”

“Föreviga konflikten genom att uppmuntra uppvigling”

Fram till 2017 var USA UNRWA: s största givarnation, vilket gav mer än 364 miljoner dollar av organisationens budget på 1,2 miljarder dollar. Men förra året reducerade Trump-administrationen bidragen och gav bara 60 miljoner dollar. Och efter att ha kallat UNRWA en “oupplösligt felaktig operation” och ifrågasatte dess modell, meddelade Trump-administrationen i augusti att den skulle helt avstänga finansieringen till UNRWA.

Förenta staterna stördes av det faktum att UNRWA, till skillnad från FNs andra flyktingbyrå UNHCR, inte bara beviljar flyktingstatus till flyktingarna från 1948 utan också till deras efterkommande. Därför har antalet av dem under tiden som gått blivit till miljoner flyktingar. De faktiska flyktingar från 1948 beräknas bara vara några tiotusentals.

Nir Barkat, borgmästaren i Jerusalem från 2008-2018, citeras i videon och uppger vad han anser vara UNRWAs sanna avsikter. “UNRWA är en politisk organisation”, säger Barkat. “Deras mål är att behålla flyktingstatus för palestinier i stället för att hjälpa dem att fortsätta sina liv. Jag har bestämt mig för att skapa en plan som nu antas av den nationella regeringen för att stänga ut UNRWA helt ur staden Jerusalem. ”

Hittills har inte israeliska regeringen gjort någon konkret åtgärd att följa Barkats plan. Men just denna månad rapporterade Israels Hadashot TV-nyheter att Israels säkerhetsråd planerar att få bollen att rulla genom att upphäva tillståndet för UNRWA skolor i Jerusalem.

Säkerhetsrådet har ännu inte bekräftat den rapporten, samtidigt som en UNRWA-talesman förnekade i arabiskt nyhets program att organisationen har blivit meddelad.

Som svar på Hadashot-rapporten gjorde Hanan Ashrawi, chef för PLO: s kultur- och informationsavdelning, ett uttalande om Israels och Trump-administrationens hantering av FN organisationen. Ashrawi sade att “den israeliska regeringens provokativa beslut riktar sig mot palestinska flyktingar i Jerusalem, inklusive stängning/beviljande av UNRWA-institutioner, är ett brott mot internationell rätt och internationell humanitär lag, liksom brott mot det internationella samfundets önskan, uttryckt i FN: s resolutioner. Denna plan är en del av en bredare israelisk strategi som syftar till att införliva, och ersätta, det palestinska folket genom etnisk rensning och andra brottsliga handlingar för att befästa sin egen koloniala regim. Hon tillade att “i sin kampanj mot Jerusalem, palestinska flyktingar och UNRWA, är Israel uppmuntrad av amerikanska administrationens olagliga och ensidiga beslut mot palestinska rättigheter. Detta inbegriper minskade bidragen till UNRWA, liksom andra ståndpunkter som syftar till att förhindra slutgiltiga lösningar och undergräva palestinska nationella rättigheter. Trumpadministrationen är således Israels partner i denna onda kampanj. ”

Samtidigt säger nuvarande vice borgmästare i Jerusalem Fleur Hassan-Nahoum att en separat plan nu inleds för att hjälpa invånarna i Shuafat och hela östra sidan av staden, trots att hon anser vara UNRWA: s misslyckanden. Hon berättar att “UNRWA syfte ska vara en humanitär organisation. Men de tjänar numera bara för att upprätthålla konflikten genom att uppmuntra uppvigling istället för att fokusera på de verkliga behoven, som är den ekonomiska utvecklingen av deras befolkning. De [UNRWA] skapar istället dåliga levnadsvillkor för de många östra Jerusalemiter som befinner sig i där idag. ”

Hassan-Nahoum förklarade att Jerusalems kommun, tillsammans med ministeriet för utrikesfrågor i Jerusalem, har en långtgående plan för att utveckla infrastruktur och utbildning till östra Jerusalem på kortare tid och med färre resurser än UNRWA kunnat åstadkomma under.

“Detta är en politisk kamp”

Tidigare Knesset-ledamot Einat Wilf, som nyligen utgav boken ”Kriget om återvändande” angående den palestinska flyktingfrågan, berättar att hon under det senaste decenniet har arbetat för att avslöja UNRWA: s sanna syfte, liknande som beskrivs av Romirowsky, som är; “UNRWAs destruktiva roll för att upprätthålla konflikten med Israel.” Hon säger att hon blev glad att höra Barkats deklaration och är optimistisk med att “Israel tar riktiga steg för att få UNRWA ur Jerusalem.”

Wilf säger att hon anser att Jerusalem är det bästa stället att börja skapa förändringar. Detta är en politisk kamp. Det handlar inte om vem som ska tillhandahålla tjänster, eftersom Israel är leverantör av tjänster och sjukvård i staden, och som ett resultat kan UNRWA utpressas. Det finns ingen anledning att kalla någon i Jerusalem för ”en flykting. ” Efter att ha tittat på den nya videon, säger Wilf att “vad du ser är; att palestinierna förklarar att de en dag kommer “ta Palestina från floden till havet “. Palestinierna vet mycket väl att UNRWA finns för att ge dem internationell legitimitet till deras maximala krav, för att ersätta Israel. ”

I november 2018 rapporterade Wilf vid israelisk utrikesministeriets inför mer än 50 utländska ambassadörer och diplomater. Det var första gången den israeliska regeringen offentligt erbjöd alternativ till nuvarande politik av palestinska flyktingar och deras ättlingar. Vid evenemanget berättade hon för dignitärerna att det pågående västliga stödet till UNRWA utgör ett hinder för fred, vilket samtidigt palestinierna uppfattar som ett underförstått stöd för deras krav på att “återvända” till Israel.

Medan vissa anser att UNRWA ska upphöra, insisterar Bedein att denna strategi inte är realistisk. “UNRWA grundades av FN: s generalförsamling; man kan inte bli av med det. Men vad man kan göra är att reformera UNRWA genom att påverkan från givarländerna “, säger han.

För att kunna uppnå det har de lanserat ”UNRWA Reform Initiativ” (URI) med uppgift att “sätta stopp för den humanitära krisen hos arabiska flyktingar och deras ättlingar från 1948. URI: s agenda är att alla givarnationer ska begära att UNRWA-finansiering ska krävas med en förändring i UNRWA-politiken. ” I planen uppmanas givarländerna att kräva en översyn av UNRWA: s pedagogiska material som i dagsläget uppmuntrar till våld, samt att uppviglingen “rätten till återvändande genom väpnad kamp” upphör.

Bedein hoppas att människor kommer att fråga sina ledare “vad de kommer att göra med UNRWA, som övertagits av PLO”

Jag hoppas att nya regeringen kommer att verka för att genomföra ”UNRWA Reform Initiativ.”