האמירויות נמצאת במקום החמישי ברשימת התורמים לארגון, אחרי גרמניה, האיחוד האירופי, אנגליה ושוודיה. סכומי התרומה שמעבירה האמירויות צמחו באופן משמעותי, מפחות משני מיליון דולר בשנת 2011, ועד ל- 51,800,000 דולר בשנת 2019. לעומת האמירויות, בחריין כמעט ואינה תורמת לאונר”א.
ראש הממשלה נתניהו אמר לא פעם כי ארגון אונר”א צריך להיסגר. שכן לדבריו, הוא רק מנציח את בעיית הפליטים הפלסטינים ולא מסייע לה. הוא בירך בזמנו את החלטת ממשל טראמפ להפסיק את תקצוב הארגון.
“המרכז למדיניות המזרח התיכון”, פרסם בשנתיים האחרונות מחקרים המנתחים את ספרי הלימוד הנלמדים בבתי הספר של אונר”א, והראה כי הם כוללים תכנים אנטישמיים, האדרה לטרוריסטים והסתה מפורשת כלפי ישראל. על פי הנתונים, כמחצית מתקציב הארגון מוקדש למוסדות הלימוד שלה, בהם נלמדים התכנים הבעייתיים.
בדיון שהתקיים אתמול בכנסת, אמר דוד בדין העומד בראש המרכז למדיניות המזה”ת כי “על ממשלת ישראל להכניס להסכמי השלום דרישה לשקיפות ובקרה על התקציב שמפנה איחוד האמירויות לחינוך באונר”א”. הדברים נאמרו במסגרת כינוס של השדולה למלחמה בדה-לגיטימציה ואנטישמיות, בראשה עומד ח”כ אריאל קלנר, בדיון שעסק במעורבות של מדינות זרות בנושא.
בדין אמר לאתר מקור ראשון כי על פי הנתונים שבידיו, התרומות של איחוד האמירויות לאונר”א, הולכות במלואן לתקצוב חינוך. “הופתעתי לטובה מההסכמים שנחתמו מולם בבית הלבן, שהם מפורטים ומדויקים בכל הנוגע להימנעות מהסתה. כתוב בהם ש’הצדדים יפעלו יחד כדי להילחם בקיצוניות המקדמת שנאה ופילוג, וכן בטרור והצדקותיו’. אני מניח שהעובדה שמרכז ויזנטל היה מעורב בתהליך, הביאו לכך שנתנו את הדעת על הנושא הזה. אבל בהתחייבות המשותפת להימנע מסתה, לא ניתן להתעלם מהמימון לאונר”א, שהוא באופן ישיר מימון לחינוך אנטישמי ומסית”, אומר בדין.
בתוך כך, הבוקר המריאה לבחריין משלחת בכירים ישראלית. אתמול שוחח ראש הממשלה נתניהו בטלפון עם סלמאן בן חמד אל ח’ליפה, יורש העצר של ממלכת בחריין. בתום השיחה אמר נתניהו כי “חזרנו על העקרונות של הסכמי אברהם ודיברנו איך אנחנו יוצקים תוכן מהיר להסכמים בין בחריין לישראל, הופכים את השלום הזה לשלום כלכלי, שלום טכנולוגי, שלום תיירותי. אתם תשמעו על הצעדים המעשיים בקרוב מאוד”.
במשלחת שהמריאה היום חברים מ”מ מנכ”ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, ומנכ”ל משרד החוץ, אלון אושפיז. מטרתה לדון ולנסח הסכמים מעשיים במסגרת היחסים החדשים בין המדינות. המשלחת טסה ליום אחד, בטיסת ישראייר ישירה לבחריין שעברה מעל שטחה של סעודיה. בשבוע שעבר, נחתמה מול בחריין בוושינגטון “הצהרת שלום”, ולא חוזה שלום כפי שנחתם עם האמירויות, שכן על ההסכם הפומבי בין ישראל ובחריין הוחלט רק ימים ספורים קודם, ולא היה די זמן לגבש את הפרטים.