När det gäller humanitärt bistånd till den palestinska myndigheten finns ingen insyn eller transparens.

Resultatet av våra humanitära bistånd har medfört en rik palestinsk elit, som bygger exklusiva stadsdelar runt Ramallah medan de låter tusentals av det palestinska folket bo i ruckel utan sociala tjänster.

Yasser Arafat satte tonen för PA när han kom till Gaza 1994. Arafat tog kontroll över alla kontrakt och investeringar och använde donationer för att bygga upp en hemlig portfölj på 1 miljard dollar, inklusive investeringar i Coca Cola, ett tunisiskt mobiltelefonföretag och riskkapital-medel i USA och Caymanöarna.

Arafat stal 1 miljard dollar i skatteintäkter som Israel förmedlade ämnat till palestinska arbetare. Pengarna gick till Arafats personliga konto i Israels Bank Leumi i Tel Aviv.

Cirka 100 000 dollar i månaden gick till Arafats fru Suha, bosatt i Paris. Amerikanska utredare uppskattade att Arafat hade en förmögenhet till ett värde mellan 1 – 3 miljarder dollar.

Tre år efter PA:s inrättande fann palestinska revisorer att 40% av PA:s budget, 326 miljoner dollar, var felaktigt utnyttjad. Det är en siffra som stigit till 700 miljoner dollar ett decennium senare.

Inte en västerländsk regering har protesterat. Därför har stölderna fortsatt på alla nivåer i PA.

PA:s tjänstemän betalade sig själva höga löner medan befolkningen blev skinnade. Under tiden för Arafats efterträdare, Mahmoud Abbas, har denna nepotism nått alla nivåer i den offentliga tjänsten. Tjänstemän, ofta släkt med Abbas, har beordrats löner på 10 000 dollar per månad och hemliga konton har öppnats i Jordanien med pengar som tagits emot i mutor.

Skillnaden mellan Abbas och Arafat:

I stället för att stjäla från PA, anställde Abbas sina två söner, Tareq och Yasser, för att starta företag som dominerar utländska investeringar och byggde ett konsortium kallat Falcon, som tog över palestinsk handel.

Abbas har pumpat in 890 000 dollar till Falcon, med filialer i Jordanien och Förenade Arabemiraten och har monopol på försäljning av amerikanska cigaretter. Al Mashreq Insurance Co, driver 11 filialer i PA till ett värde av 35 miljoner USD, även det med Yasser Abbas i spetsen.

Sammanlagt uppskattas Abbas söners rikedom vara 300 miljoner dollar.

Mohammed Dahlan, en utmanare till Abbas, hävdar att han fått 1,4 miljarder dollar från Arafats personliga konto efter den senares död 2004. Dahlan hävdar att Abbas dolt 600 miljoner dollar i denna fond. Mohammed Rashid, ekonomisk rådgivare för Arafat, säger att Abbas förskingring är 100 miljoner dollar.

Abbas har sin egen elit, bygger palats och godkänner byggandet av slutna samhällen för sina anhängare runt Ramallah. Ett sådant samhälle är känt som “Diplomatic Compound”, där Abbas till exempel godkände byggandet av ett köpcentrum som är under hans kontroll.

År 2011 bad Abbas rådgivare Majdi Khaldi om 4 miljoner dollar från Bahrain. PA säkerställde genomförandet av projektet genom att överlåta allmän mark till 60% av dess marknadsvärde.

Khaldi är den som godkänner PA-tjänstemän, dess säkerhetschefer och medlemmar av Fatahs tillträde till “Diplomatic Compound”.

Abbas använder ett palats, värd flera miljoner dollar, där PA säkerhetskontroll ingår. Obehöriga besökare, särskilt inom media, hotas med gripande.

Abbas involverar lojalister i affärsuppgörelser, som Mohammed Mustafa. Han var tidigare vice premiärminister i PA fram till 2015, och utsågs till chef för den palestinska investeringsfonden som är kopplad till Abbas. Den fonden äger 18 % av Arab Palestinian Investment Corporation (APIC).

Abbas kontrollerar PIF och väljer alla dess styrelseledamöter.

År 2009 utsågs Mustafa till verkställande direktör för ett av de två mobiltelefonföretagen på Västbanken, Wataniya Mobile. PIF äger 34% av Wataniyas aktier. Mustafa ska ha varit inblandad i skatteflykt och penningtvätt, vilket dokumenteras i Panama Papers. Ändå ger Abbas Mustafa skydd mot åtal.

I februari 2016 krävde den palestinska lagstiftande rådets ledamot Najat Abu Bakr en utredning av Abbas regeringsminister Hussein Al Araj. Abbas hotade Abu Bakr med arrestering. Han flydde då till en PLC-byggnad för fristad. Hela saken tystades ner.

Abbas har kämpat mot korruption hos sina rivaler – främst Dahlan, som ofta kräver Abbas avgång. En domstol i PA dömde Dahlan till tre års fängelse, anklagad för förskingring av offentliga medel 2007. Men 2010 fick Dahlan och hans fru medborgarskap i Montenegro. Två år senare fungerade Dahlan som kontaktperson mellan Serbien och Förenade Arabemiratens vicepresident Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Abu Dhabis kronprins. Inte långt efter beviljades Dahlan också medborgarskap av Serbien, vilket möjliggjorde en säker passage genom hela Europa.

Abbas och Dahlans förmögenheter har spelat en stor roll i kampen om det palestinska ledarskapet.

Nu vid 84 års ålder försöker Abbas skydda sina söners ekonomiska imperium. Abbas försökte få PA:s chefsförhandlare Saeb Erekat till sin efterträdare men fick motstånd genom PLO:s verkställande kommitté. Det var ett slag för Abbas, som belönat medlemmarnas lojalitet i kommittén med stipendium på 30 000 USD i månaden samt en lyxbil och VIP privilegier. Abbas har istället erbjudit manteln som vice till en betrodd medhjälpare – underrättelsechefen Majid Freij. Ändå är motståndet till både Erekat och Freij den tidigare säkerhetschefen i PA; Jibril Rajoub.

Palestiniernas känsla är att PA är korrupt. Av 1 200 palestinier som utfrågades,95,5% – i stort sett alla-  förklarade att det förekom korruption i Abbas-regimen.

PA -korruptionen visar sig på svarta marknaden, genom penningtvätt, människohandel och vinster från utländska bankkonton – aktiviteter som anses hemliga tills en ny ledare framträder.

Västerländska regeringar har fått bekräftat förskingring av deras bistånd till PA.

2013 fastslog Europeiska unionen att PA misskött 2 miljarder euro mellan 2008 och 2012. Europeiska revisionsrätten fann att PA-tjänstemän fått månadslöner utan att de rapporterat arbetet medan tiotusentals andra som faktiskt arbetat inte ens fått betalt. Bryssel erkänner att det inte pressar PA.

Det amerikanska utrikesdepartementet fortsätter att inte publicera sina rapporter om PA:s förskingring. US Aid har blindt försett PA med över $ 5 miljarder under de senaste 25 åren. Washington har konsekvent betalat PA-skulder till privata företag, utan att kräva Abbas finanspolitiska ansvar och prioriteringar.

 

Istället har amerikanska skattebetalare betalat till företag som kontrolleras av Abbas söner. Abbas Sky Advertising vann ett kontrakt från USA i ett försök att förbättra bilden av USA i PA.

Från 2005 till 2009 fick Tareq och Yasser Abbas minst 2 miljoner USD i kontrakt och underentreprenader. De flesta av dem kom från United States Agency for International Development (USAID). Byrån kommer inte att säga upp kontraktet till Abbas söner och har redigerat viktig information, inklusive chefer och anställda som är involverade i kontrakten.

Västerländska donatorers humanitära medel har visats ha ett syfte: att fungera som en politisk resurs för Abbas och hans anhängare.

Önskan att vårt humanitära bistånd till PA når det palestinska arabiska folket har ingen grund i verkligheten.

Det första steget i alla ansträngningar att förbättra denna situation skulle vara att begära villkor för biståndet till PA, kräva ansvarsskyldighet och transparens samt kräva beskydd av palestinska visselblåsare.

Vid denna tidpunkt förespråkar ingen i världen en sådan förändring av politiken.