Staden Hebron, ca 3 mil söder om Jerusalem i Judeen, har kopplats till det judiska folket sedan urminnes tider. Det är, efter Jerusalem, den heligaste staden för det judiska folket. Idag, bor cirka 1000 judar i fyra små stadsdelar i staden:  Avraham Avinu, Beit Hadassah, Tel Romano, och ett område ovanför Tel Rumeida där husbilar finns. Befolkningen består av ca 100 familjer samt 250 studenter vid Yeshivat Shavei Hevron i Tel Romano.

I Hebron, nära de judiska kvarteren, är grottan i Makpela Patriarkernas grav. Den ytterst gamla platsen med en enorm religiös betydelse för judar, är också under israelisk kontroll i dag. Omedelbart öster om Hebron är den moderna judiska kommunen Kiryat Arba; grundat 1971, nu har det 6,5000 invånare och tillhandahåller tjänster som skolor, butiker, kliniker- som de judiska invånarna i Hebron alla är beroende av.

Historik:

Hebron-ibland kallad Mamre, och ibland som Kiryat Arba-nämns 78 gånger i Bibeln. Den judiska anslutning till denna gamla stad börjar med Abraham: Efter att Kanaan för 3700 år sedan, kom han att leva i Hebron,  där han fick löfte av G-d att hans säd skulle bli talrik som sanden på marken. När hans hustru Sara dog, köpte han en grotta som familjgrav och dess omgivande område i Hebron från Ephron hetiten för 400 siklar silver. Den grottan i Makpela, där alla matriarkerna, förutom Rachel, och alla patriarkerna är begravda.

För tre tusen år sedan, blev David smord till Israels kung i Hebron, och regerade därifrån i sju år innan Jerusalem blev huvudstaden. Efter förstörelsen av det första templet,fördrevs många, men inte alla, judar i exil. Juda Maccabbeen  stred här i 2: a århundradet f.Kr. och Hebron blev återigen en judisk stad. Därefter byggde kung Herodes den struktur som står ovanpå grottorna till denna dag.

Efter förstörelsen av det andra templet, fortsatte judar att leva i Hebron och be vid Machpelah. I  två årtusenden därefter, har vi sett ett mönster av att hålla sig fast vid staden. Varje gång det har verkställts en exil, med bara en kvarleva judar som återstår, har det alltid varit viktigt med ett återvändande och återupprättande av samhällsgemenskap dit .

Bysantiner, på 600-talet, gjorde en kyrka vid Machpelah; men judar fortsatte att leva i Hebron, och det finns bevis för att en judisk gemenskap upprätthölls under de efterföljande arabiska erövringarna. Under perioden med korsfararnas erövring, på 1200 och 1300-talet, drevs judar åter i exil, men återvände för att upprätta en gemenskap under muslimska Mamlukerna, mellan 1300 till 1600-talen.

För sju hundra år sedan, förbjöd Mamlukerna  judar att komma in i Makpela grottan, som då fungerade som en moské. Judar kunde bara närma sig ingången på östra sidan och endast till det sjunde steget, där de fick sticka sina böner på papper i sprickor i väggen.

I slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet, kom sefardiska judar som förvisats från Spanien och  Portugal, till Hebron. Vid det här laget hade ottomanerna tagit kontroll över området. Genom köp av stora landområden, inrättade Sefarderna en levande gemenskap  trots svåra tider och perioder markerade med pogromer under cirka 400 år. År 1540, blev Malkiel Ashkenazi (en sefardiska rabbin),  Hebrons rabbin och Halachic expert; han fick en innergård som blev en central för judiskt liv där och etablerade Avraham Avinu synagogan, som var inrymt i en magnifik byggnad. I slutet av 1600 och början av 1700-talen, flyttade välkända kabbalister från Tsfat till Hebron,och  förde sina läror med sig.

Den sena 1700 och tidigt 1800 var svåra tider, med blodutgjutelse, utvisningar och fattigdom. Av stor betydelse för samhället var ankomsten av Ashkenazi judar, inklusive Lubavitch hassidim. Att upprätthålla en nära relation med det sefardiska samfundet, har de bidragit till att stärka gemensamma institutioner; en Ashkenazi synagogan byggdes nära Avraham Avinu synagogan.

Samhället förbättrades under 1900-talet, med betydande stöd från filantroper som Sir Moses Montefiore. I början av 1800-talet hade judarna förvärvas genom köp och leasing över  1000m2 mark. Religiösa lärda stärkte det andliga livet i samhället också.

År 1879, vågar sig en förmögen turkisk Jude, Haim Yisrael Romano, bortom de gamla judiska kvarteren. Han byggde ett elegant och rymligt hem som  kallas Beit Romano, som han använde som familjens bostad och ett gästfrihet centrum för besökande turkiska judar; det inrymde också en synagoga,  Istanbuli synagogan. 1893 byggdes, av rika nordafrikanska judar, en byggnad som kallas Hesed l’Avraham-som gav hjälp till behövande judar och araber. År 1909 utökades byggnaden och en klinik etablerades. Eftersom Hadassah, sionistiska kvinno- organisationen, bidrog med lönerna för den medicinska personalen, blev byggnaden känd som Beit Hadassah. År 1912 kom den femte Lubavitcher Rebbe (den Rashbash) och köpte Beit Romano och etablerade Yeshivat Torat Emet där.

Världskriget, det brittiska mandatet, och jordansk kontroll.

Världskriget var svåra tider i Hebron och orsakade en kraftig nedgång i den judiska gemenskapen. När Storbritannien förvärvade området i slutet av kriget, som en del av mandatet för Palestina, började samhället igen för att blomstra. Som stöd för utbildningen av sionistiska organisationer, flyttades  1925 den berömda Yeshiva av Slobodka från Litauen till Hebron. Beit Romano konfiskerades av britterna  och användes för administrativa behov och som polishögkvarter.

Förstörelse av det judiska samhället i Hebron kom 1929 genom arabiska upplopp. Våldet instiftades av Haj Amin al-Husseini, muftin av Jerusalem, som senare blev en aktiv supporter av nazisterna (och var mentor till Yasser Arafat). Muftin mål, helt enkelt, var eliminering av det judiska samhället i Hebron. För detta ändamål anstiftade han falska anklagelser.

Arab upplopp började efter inflammatoriska tal och pågick i timmar, med urskillningslösa slakt av kvinnor, barn och äldre. Upploppsmakarna, svingande sina vapen, gick från hus till hus och ropade “Döda judarna.” Sextio-sju personer mördades; många var lemlästade. Sefardiska Rabbi i Hebron, Rabbi Hanok Hasson, slaktades tillsammans med hela sin familj. Ben-Zion Gershon, apotekaren vid Beit Hadassah Clinic, som hade erbjudit professionell hjälp till araber, torterades; hans frus händer blev avskurna och hon dog i ångest. Synagogor raserades och Torah rullar brändes. Britterna gjorde ingen rörelse för att stoppa upploppet. Men tre dagar senare, efter alla begravningar hade genomförts, beslöt de att evakuera de överlevande. De lastades på lastbilar och fördes till Jerusalem, medan all deras egendom och ägodelar var kvar.

1931 försökte 35 familjer bygga det judiska samfundet i Hebron; bland dem var äldre rabbinen Yaakov Yosef Slonim, som hade förlorat hela sin familj i upploppen. Men i 1936 bröt nya upplopp ut. Återigen, i stället för att försvara det judiska samfundet, beslutat , det  brittiska styret  att “upprätthålla lugn” de skulle transportera judar bort från Hebron.

Detta medförde att det äldsta judiska samhället tillfälligt var besegrad. För första gången på över 3000 år, det fanns där ingen gemenskap, ingen judisk närvaro. Inte förrän 1968 skulle det återigen vara en judisk närvaro.

År 1948, under  israeliska kriget, säkrade jordanierna kontroll över Hebron, tillsammans med hela Judeen, och höll det i 19 år. De förbjöd judar från att leva där; raserade judiska kvarter; byggde på ruinerna av Avraham Avinu synagogan; och vanhelgade kyrkogården.

Moderna tider:
Kampen för återkomst.

Israel fick kontroll över området under sexdagarskriget i juni 1967. Hebron var återigen i judiska händer men saknade en judisk befolkning. I april 1968 bestämde rabbinen Moshe Levinger och en grupp av likasinnade religiösa judar att det var dags att återupprätta det judiska samhället i Hebron. De började med att hyra Park Hotel i Hebron från sina arabiska ägarna på obestämd tid. När kallelsen gick ut samlades 86 personer i hotellet för en Pesach Seder ceremoni. Två dagar senare ringde rabbinen en presskonferens och förklarade deras avsikter att stanna kvar på hotellet.

Detta mötte motstånd från arabiska Hebron, liksom från regeringen i Levi Eshkol, som inte var entusiastiska över vad som var avsett. Moshe Dayan, då försvarsminister, gav gruppen ultimatum val: attföras bort med våld  eller leva i närheten av  den militära förläggning som hade blivit högkvarter för Judéen. Gruppen bodde i denna förläggning i två och ett halvt år, i väntan på byggandet av den första stadsdelen i Kiryat Arba,  en ny judisk gemenskap som skulle sättas upp angränsande till gamla Hebron. Staden förblev relativ lugn under denna tid, men det fanns attacker av araber på gruppen av bosättare och IDF; dessutom inskränktes rätten av judarna att be vid grottan i Makpela. Inrättandet av Kiryat Arba utgjorde en framgång men längtan fanns ändå att återvända till den gamla staden Hebron.

1979 tog sig en grupp av 10 kvinnor och deras 40 barn in i källaren i den gamla kliniken, Beit Hadassah i mitt i natten. Deras närvaro upptäcktes på morgonen och orsakade en sensation. Premiärminister Menachem Begin försökte inte tvinga ut dem, men beslutöt i stället att byggnaden skulle omges och att ingenting tillåtas in, inte ens mat eller vatten. Han veknade när Rabbi Levinger påminde honom om att även fientliga egyptiska soldater under belägring fick mat och vatten. För två månader levde de inne i byggnaden under belägring: ingen fick gå in, och de som lämnade kunde inte återvända. Efter en incident där ett av barnen tvingades att gå till tandläkaren och inte tilläts återvända till sin mor, beslutade ledningen att låta kvinnor och barn få komma och gå. För ett år  bodde de på detta sätt.

Varje fredag kväll, brukade troende som bodde i Kiryat Arba att  komma utanför Beit Hadassah och sjunga och dansa. En fredag kväll i maj 1980 attackerade terrorister och dödade sex personer och skadade 20. Den israeliska regeringen mjuknade sedan och gav tillstånd för judisk vidarebosättning i Hebron. Beit Hadassah renoverades och bostäder tilläts byggas i närliggande byggnader.

Med tiden har andra byggnader renoverats och blivit bostadsorter för judar. Efter 1980 antogs en kommunal nämnd i Hebron som inrättats av regeringen för det judiska samhället, det administrativa ansvaret och ministeriet för bostäder inrättades för att genomföra projekt för förnyelse av den judiska gemenskapen i Hebron.