Domstolsförhandlingar startade denna vecka mot mannen i Gaza som anklagats förskingra World Visions välgörenhet pengar till Hamas.

Rättegången startar nu mot Mohammad El-Halabi. Han har sedan länge misstänkts av David Bedein och CFNEP vara en av World Visions agerande i Gaza i samarbete med Hamas.                                                                                                                     Rättegången förväntas ge viktig information om vad som hände med, bland annat donationer från australiska allmänheten pengar som getts till World Vision, en välgörenhet runt $ 5.000.000,tänkt för humanitärt arbete i Gaza under de senaste fem åren.

Australien frös genast sina sponsormedel förra månaden efter El-Halabi, World Vision lokala chef, åtalades av israeliska myndigheter för att förskingra miljoner till Hamas. Han misstänks ha förskingrat  upp emot $ 9.400.000 per år under mer än fem år, till terrorgruppen Hamas. Dessa medel var ursprungligen avsedda för behövande i Gaza.

El-Halabis  rättegång kommer att ske bakom stängda dörrar, med tanke på säkerhetsrelaterad känslighet av uppgifterna.

Människorättsorganisationen hävdar att detta är oacceptabelt. “Detta bör vara offentligt och vi bör låta våra observatörer delta och att se vad som händer!” säger  Sari Bashi, chef för Human Rights Watch i Israel, Västbanken och Gaza.  “Detta skulle tillåta honom och hans advokater att få en rättvis rättegång.” Hon tillade: “Det finns en hel del skador på World Vision rykte och därför bör människor få delta för att se och höra rättegången.”  World Vision uttrycker en brist på förtroende för Israels domstol med stängda dörrar vid förhör.

Kevin Jenkins, ordförande i World Vision, krävde en öppen rättegång “En rättegång är legitim om den är transparent”, sade han “Självklart, med så allvarliga anklagelser mot en anställd, åberopar vi för honom att få en rättvis rättegång.”

Dahlia Scheindlin, en vänster israeliska analytiker, berättade att hon anser ”stängda dörrar vara upprörande”.

Men israeliska åklagare vidhåller att det är normalt med rättegångar bakom stängda dörrar då fallet involverar mycket känsliga uppgifter. Denna praxis kommer inte att undergräva rättvisan för El-Halabi domslut.

Vissa israeliska forskare säger att en sluten rättegång är nödvändigt  – Detta krävs för att skydda palestinska liv. “Vid den kommande World Vision rättegången kommer palestinska vittnen att kallas att vittna om överföring av enorma summor humanitära förnödenheter till Hamas militär och de kommer att riskera sina liv när de vittnar”, säger David Bedein , chef för ”Centre for Near East Policy Research” Han sade: “Om palestinska vittnen tvingas att vittna i öppen rättegång, finns risken att de kommer att avrättas av krafter som vill förhindra dem att vittna ”

https://www.jewishnews.net.au/world-vision-gaza-head-trial-begins/55580