Orsaken är anklagelser om att byråns ageranden är besvärade av korruption. UNRWAs-direktör och ledning har anklagats för att ha missbrukat myndigheten för sina personliga vinster och undertryckt en legitim dissens “för att uppnå personliga mål.”

Trump-administrationen har drivit reform av UNRWA och har på grund av dess misslyckade ekonomiska praxis, fryst 100 miljoner dollar i finansiering.

I åratal har Israel anklagat UNRWA för att vara grovt ensidiga till förmån för palestinierna, medan UNRWA-sponsrade skolor för palestinska barn också har kritiserats för att ha använt läroböcker som tydligt uppmanar till demonisering av Israel.

 

FN: s generalsekreterare Antonio Guterres har nu bett icke-statliga organisationer att lägga fram förslag för alternativa UNRWA-lösningar.

En av de icke-statliga organisationerna som kontaktades av Guterres kontor är ”Center for Near East Policy Research” – under ledning av journalisten David Bedein. Han har länge varit en kritiker av UNRWA. David Bedein var bland de första som pålyste de allvarliga bristerna i UNRWA: s verksamhet och är en nu en respekterad röst i ämnet.

Guterres träffade personligen Bedein och hans medarbetare, Abraham Cooper, chef för ”Global Social Action Agenda för Simon Wiesenthal Center” i Los Angeles. Cooper är en ledande röst i kampen mot antisemitism och har eftersökt reform av UNRWA under flera år. Efter deras möte bad FN-chefen en av hans rådgivare att fortsätta hålla samråd med Bedein och Cooper.

“Jag är inte emot UNRWA eller palestinierna,” säger Bedein.  “Jag engagerade mig i denna fråga eftersom jag är socialarbetare och jag ville hjälpa till att rehabilitera flyktingarna. Men från det ögonblick som jag upptäckte att UNRWA antog principerna för den palestinska befrielse-organisationen, som strävar efter att förstöra staten Israel, och inte anammar värderingarna i FN, som strävar efter att lösa konflikter och sträva efter fred – förstod jag att flyktingarna inte kan rehabiliteras på detta sätt.

“Förlängningen av UNRWA: s mandat, som är planerad i november, måste fokusera på att vara betingat med öppenhet och en grundläggande förändring i UNRWA: s utbildningssystem,”

Särskilt oroande är att Tyskland, Japan och Sverige blundat för frågan.

“Dessa länder har istället beslutat att komplettera budgeten och donationerna som den amerikanska administrationen upphört att betala ut. Vi kan inte förstå varför dessa länder går med på att donera tiotals miljoner dollar utan tillsyn och utan transparens. Det borde inte varit ett alternativ.

Ökande övervakning

Hittills har fyra möten hållits i frågan, med ytterligare ett är planerat till mitten av november.

Under mötena presenterade Cooper, Bedein och andra forskare sina resultat av UNRWA: s allvarliga brister. Tonvikten är avslöjanden om uppviglingen mot Israel (och judar) i UNRWA-drivna skolorna i östra Jerusalem, Judéen, Samarien, Gaza, Jordanien och Libanon.

FN: s tjänsteman visades också på den stora skillnaden mellan det mandat som FN gav UNRWA och det mandat som hanterar alla andra flyktingar i världen. Till exempel är UNHCR skyldig att rehabilitera flyktingarna under dess ansvarsområde, medan UNRWA förevigar situationen för dessa palestinska flyktingar. Palestinierna är de enda som behåller sin flyktingstatus från generation till generation, medan andra över hela världen förlorar sin flyktingstatus efter en generation eller två. Som en konsekvens av UNRWA har hundratusentals araber som flydde från Israel under självständighetskriget 1948 blivit till nästan 5 miljoner palestinska, för evigt flyktingar – ett fenomen utan paralleller i världen.

Det mest brådskande steget som krävs för att hantera UNRWA korrekt, är att öka tillsynen och insynen över byrån, eftersom givarländerna nu inte har insyn i hur deras pengar spenderas.

FN: s tjänstemän begärde mer detaljerade förslag och var överens om att alternativen skulle presenteras vid det femte mötet.